مهندسی برق مخابرات

برای دریافت اطلاعات بیشتر و مشاوره تحصیلی در مورد مهندسی برق مخابرات
از طریق تلفن ثابت تماس حاصل نمایید.

یکی از گرایش های مهندسی برق مهندسی برق مخابرات است که در ارتباط با مخابرات نوری میدان و امواج سیستم مخابرات می باشد. هدف مهندسی مخابرات ایجاد ارتباط بین دو یا چند کاربر است که با نظریه های مختلف این کار را انجام می دهد و باید انجام فرایندها بهینه سازی شود. بنابراین هدف این رشته تربیت افرادی است که بتوانند در چهار زمینه فرستنده، مرحله میانی، گیرنده و گسترش شبکه فعالیت کنند. مخابرات‌ از دو گرایش‌ میدان‌ و سیستم‌ تشکیل‌ می‌شود.

 

میدان

 

گرایش‌ میدان‌

یکی از گرایش های مهندسی برق مخابرات گرایش میدان است که در ارتباط با میدان‌های‌ مغناطیسی‌، امواج‌، ماکروویو، آنتن‌ و غیره است که بهترین وسیله‌ را برای‌ انتقال‌ موجی‌ از نقطه‌ای‌ به‌ نقطه‌ دیگر ی یابند. برای انتقال یک سیگنال از یک ایستگاه تلویزیونی به گیرندگان تلویزیونی اول باید این سیگنال را از راه آنتن‌های خاص به شکل امواج منتشر کنیم و بعد در طرف گیرنده هم آنتن‌های خانگی باید توان دریافت این امواج را داشته باشند تا از راه دستگاه تلویزیون این امواج به امواج صوت و تصویر تبدیل شود. همه ی این ارسال‌ و انتقال هایی که مربوط به امواج است، در حوزه گرایش میدان قرار می‌گیرد.

 

گرایش‌ سیستم‌

در زمینه گرایش سیستم از مهندسی برق مخابرات به دانشجویان یاد می دهند که چگونه سیگنال ها از شکل به شکل دیگر تبدیل می شوند. در سیستم تلویزیون برای اینکه انتقال سیگنال از اتاق تولید به آنتن صورت گیرد نیاز است که یک دستگاه فرستنده وجود داشته باشد که این دستگاه ترکیبی از قطعات الکترونیک است و با شیوه خاصی طراحی شده است که می‌تواند فیلم‌هایی را که تولید می‌شود در محیط طراحی شده به صورتی تبدیل کند که آنتن های فرستنده می توانند آنرا ارسال کنند.

از طرفی در خانه ها دستگاه تلویزیون و رادیو شامل انواع سیستم های مخابراتی می شوند که این سیستم ها سیگنال هایی که از آنتن دریافت می‌کنند را به سیگنال صوت و تصویر تبدیل می‌کنند. از جمله وظایف اصلی مهندسی مخابرات گرایش سیستم طراحی کردن فیلترهایی است که بتوانند موج های مزاحم مثل نویز یا پارازیت را از موج اصلی جدا کنند و تشخیص دهند و بعد از آن فقط موج اصلی را از آنتن دریافت کنند​.

پس به طور کلی هدف مخابرات ارسال اطلاعات از یک نقطه به نقطه دیگر است که این اطلاعات می تواند به صورت های مختلفی از جمله صوت، تصویر و داده های کامپیوتری باشند. مخابرات از مهندسی برق در حوزه ی ارسال و دریافت اطلاعات از طریق روشهای موجود مخابراتی کار میکند. شخصی که در مقطع کارشناسی ارشد مهندسی برق گرایش مخابرات تحصیل می کند با دادن نظریه های مورد نیاز ارتباط بین دو یا چند کاربر را ایجاد می کند و فرآیندها را بهینه می‌کند. در واقع مهندسی مخابرات امکان ارتباط پرسرعت و امن بین دو یا چند کاربر در منطقه های مختلف را ایجاد می کند. 

نهایتا فارغ التحصیلان کارشناسی ارشد مهندسی برق گرایش مخابرات قادرند در طراحی مدارهای مخابرات سیار، فیبر نوری، سیستم‌های کدینگ و رمزنگاری، طراحی انواع فرستنده‌ها و گیرنده‌های مخابراتی، تجهیز، تعمیر و بهینه‌سازی شبکه‌های مخابراتی، طراحی آنتن‌ها، سیستم‌های بی‌سیم، رادارها و دکل‌های مخابراتی فعالیت کنند. این رشته در مقطع ارشد گرایش های مخابرات میدان و موج سیستم را شامل میشود.

 

برق

 

رشته مخابرات سیستم را با نام مخابرات دیجیتال هم می شناسند زیرا هدف این گرایش طراحی سیستم های مخابراتی بهینه سازی و ایجاد ارتباط امن در مخابرات، مودولاسیون ها و دمودولاسیون ها، رمز کننده ها و آشکار کننده های اطلاعات و فلیترهای مختلف است که قادرند امواج مزاحم یا پارازیت را از موج اصلی تمییز دهند و حذف کنند تا فقط امواج اصلی بماند.

دانشجویان گرایش مخابرات سیستم اکثرا در طراحی سیستم‌های مخابراتی فعالند. طراحی سیستم‌های رادار و جنگ الکترونیک که جزو پروژه‌های نظامی هستند، از زمینه‌های مهم گرایش مخابرات سیستمند. طراحی شبکه‌های مخابراتی برای ارتباط اطلاعاتی و نصب و راه اندازی شبکه‌های ارتباط از راه دور هم در تخصص دانشجویان این گرایش است.

 

زمینه های کاری و بازار کار

این افراد بعد از اتمام تحصیل می توانند در بخش های دولتی و نظامی، صدا و سیما، کارهای پژوهشی در دانشگاه ها و در سطح مراکز تحقیقاتی و همچنین در ارتباطات رادیویی مشغول به کار شوند. در حال حاضر وجود شرکت های خصوصی باعث رونق در این زمینه شده است. در وزارت دفاع هر دو گرایش هم میتوانند فعال باشند اما در صدا و سیما مخابرات میدان بهتر از سیستم است. پس دانشجویان این گرایش ها نیازهای مخابراتی پروژه‌های نظامی را تامین می کنند و زمینه‌ی انجام پروژه‌های مخابراتی غیر نظامی برای متخصصان این رشته جود دارد.

 

رشته مهندسی مخابرات در دانشگاه

افرادی که می خواهند در رشته مهندسی برق تحصیل کنند در مقطع کارشناسی باید دروس پایه که شامل ریاضی فیزیک و آمار است را بگذارنند و سپس دروس اصلی مثل مدار الکترونیک ماشین را هم پاس کنند و بعد از آن دروس اختصاصی مخابرات که شامل فیلتر و سنتز، میدان و موج، آنتن، مایکروویو، مخابرات دیجیتال، سیستم‌های انتقال و … را بگذرانند تا با مدرک مهندسی برق گرایش مخابرات فارغ‌التحصیل شوند.

گرایش های مقطع کارشناسی ارشد شامل میدان، سیستم، شبکه و کدینگ (رمز) است. این رشته بخاطر ارتباط نزدیک خود با الکترونیک در تحول ابزارها و قطعات الکترونیکی نقش مهمی دارند جوری که مدارات در مقیاس مخابراتی را میشود حاصل تلاش در طراحی مدارات پیشرفته الکترونیک دانست. این رشته در گرایش سیستم از این ابزارها برای طراحی سامانه‌های پیچیده مخابراتی استفاده می‌کند.

 

برق

 

دروس‌ تخصصی‌ گرایش‌ مخابرات

الکترونیک‌ (تخصصی‌)

مدارهای‌ مخابراتی‌

مخابرات‌

فیلترها و سنتز مدارها

میدان‌ها و امواج‌

آنتن‌

مایکروویو

سیستم‌های‌ انتقال‌

اصول‌ میکروکامپیوتر


 

دروس‌ مشترک‌ در‌ گرایش‌های‌ مختلف‌ مهندسی‌ برق

ریاضی‌

معادلات‌ دیفرانسیل‌

برنامه‌سازی‌ کامپیوتر

محاسبات‌ عددی‌

فیزیک‌

کارگاه‌ عمومی‌

کارگاه‌ برق‌

زبان‌ تخصصی‌

نقشه‌کشی‌ صنعتی‌

ریاضی‌ مهندسی‌

مدارهای‌ الکتریکی‌

اندازه‌گیری‌ الکتریکی‌

الکترومغناطیس‌

الکترونیک‌

ماشین‌های‌ الکتریکی‌

مدارهای‌ منطقی‌

تجزیه‌ و تحلیل‌ سیستم‌ها

سیستم‌های‌ کنترل‌ خطی‌

بررسی‌ سیستم‌های‌ قدرت‌

مخابرات‌

پروژه‌ کارشناسی‌

کارآموزی‌.

 

درآمد و حقوق

با توجه به اینکه افراد فارغ التحصیل این رشته در قسمت های خصوصی و دولتی مشغول به کار شوند میزان حقوق و دریافت آنها متفاوت است. مثلا اگر در بخش خصوصی مشغول به کار شوند با استفاده از تجربه و تحصیلاتی که دارند و مهارت های آنها حقوق های متفاوتی برایشان در نظر گرفته شده است.

 

 

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد